Első a Biztonság!

Hogyan védje meg pénzét?

A Bitcoin pénztárcának ugyanúgy védelemre van szüksége, mint egy normál pénztárca esetén.

Ha betartjuk az alábbi szabályokat pénzünket biztonságban tudhatjuk:

  • Körültekintően bánjunk az online szolgáltatásokkal
  • Egyszerre csak kisebb összeget "tartsunk" Bitcoin pénztárcánkban
  • Készítsen biztonsági mentést pénztárcájáról
  • Titkosítson, erős jelszóval védje pénzét
  • Offline pénztárca a biztonságos tárolás érdekében
  • A rendszeres szoftverfrissítés elengedhetetlen

A Bitcoin árfolyama volatilis, azaz változékony

A Bitcoin piaca újdonsága lévén kiszámíthatatlan, változékony, kockázatos, ezért a megtakarításokat nem ajánlott bitcoinban tárolni. Amennyiben Bitcoinban kap kifizetéseket, számos szolgáltató képes azt az adott pénznemre váltani.

A kezdeményezett kifizetések nem visszavonhatóak

Bármely Bitcoin tranzakció visszavonhatatlan. Ha mégis nem kívánt tranzakciót indítottunk, arra van lehetőség, hogy a kedvezményezett visszautalja azt. Ezért érdemes körültekintően megválasztani üzleti partnereinket.

A Bitcoin nem anonim

A Bitcoin tranzakciók nyilvánosan tárolódnak a rendszerben, bárki láthatja bármely Bitcoin-cím tranzakcióegyenlegét. A felhasználó személyazonossága rejtett ugyan, de csak addig, amíg az információkra fény nem derül egy vásárlás alkalmával. Ezért ajánlott, hogy a Bitcoin-címeket csak egyszer használjuk. Mindenkinek saját felelőssége, hogy megvédje személyes adatait.

Körültekintően alkalmazzuk az azonnali tranzakciókat

A tranzakciók néhány másodpercen belül aktiválódnak, visszaigazolásuk 10 percen belül kezdődik. Ekkor a tranzakció már hiteles, de még visszavonható. Kisebb összegű tranzakciós díj megfizetésével vagy egy észlelő rendszer segítségével növelhető a tranzakciók biztonsága. Nagyobb összeg esetén érdemes 6 visszaigazolást megvárni.

Folyamatos fejlesztés

A bitcoin egy olyan újdonság, amely folyamatosan kísérleti fázisban van. Az egyre szélesebb körű használatának köszönhetően egyre jobban megismerhető, mégis érdemes észben tartani, hogy jövőjét senki sem ismerheti.

Adók és szabályozások

A bitcoin nem hivatalos pénznem, mégis vonatkoznak rá az adók és törvényi szabályozások. Mindenkinek saját felelőssége, hogy betartsa-, és megfizesse azokat. A törvény nem ismerete nem mentesít a kötelezettségek alól, ezért érdemes utánajárni az ide vonatkozó paragrafusoknak.

Forrás: www.bitcoin.org