KRIPTO KULCSSZAVAK I.

A CryptoLeaks készített egy kripto szó-listát. Megosztjuk Veletek a magyar fordítást:

FUD - Angol rövidítés: "Fear, Uncertainty and Doubt". Magyarul: félelem, bizonytalanság és kétség. Árcsökkentési céllal indított propaganda.

FOMO - Ugyancsak angol rövidítés: "Fear Of Missing Out", azaz attól való félelem, hogy kimardsz valami jóból.

HODL - Valaki egy fórum bejegyzésben tévesen a "HOLD" (azaz "TARTANI") kifejezést rosszul betűzte. Azóta népszerű kifejezéssé vált a tévesen írt változat, és gyakran a helyes "HOLD" szó helyett ezt használják annak kifejezésére, hogy nem kereskedsz, hanem csak tartasz valamilyen kripto-valutát.

FIAT - Fiat valutának hívjuk angolul a kormány által kibocsátott fizetőeszközöket, ilyen pl. az USA dollár.

WHALE - Angol szó, jelentése "BÁLNA". Azokra utalnak ezzel a szóval, akik óriási mennyiségű kripto-valuta birtokosai.

BULLISH - Az angol "BULL" azaz "BIKA" szóból alkotott kifejezés. A piaci körülmények olyan alakulására utal, amikor áremelkedés várható.

BEARISH - A "BULLISH" ellentéte, az angol "BEAR", azaz "MEDVE" szóból. Várható árcsökkenésre utal.

ATH - Az angol "All Time High" rövidítése, jelentése: Valaha elért legmagasabb érték.

MOONING - Arra utaló kifejezés, hogy az ár rendkívüli magasságba emelkedik (mintha a holdat ("hold" angolul "MOON") célozná meg.

MARKET CAP - A "Market Capitalisation" kifejezés rövidítése. Jelentése: "PIACI KAPITALIZÁCIÓ". Matematikailag nem más, mint a piacon lévő teljes kínálat szorozva az aktuális árral.

ICO - Az "Initial Coin Offering" kifejezés rövidítése. A közösségi finanszírozás egy típusa, amikor a finanszírozás egy kripto-valuta használatával történik.

ROI - "Return On Investment", azaz a befektetés megtérülése. Ezt az értéket úgy kapjuk meg, ha levonjuk a befektetett tőkét a befektetés bevételéből.

COLD STORAGE - Szó szerint fordítva "HIDEG TÁROLÁS", ami kripto-valuta kontextusban offline tárolásra (azaz papír pénztárcában vagy hardver pénztárcában való tárolásra) utal. Az offline tárolást tartják biztonsági szempontból a legjobb megoldásnak.

BLOCKCHAIN - Magyarul "BLOKKLÁNC". Más szóval nyilvános főkönyv, amely egy folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló listát tart nyilván. Olyan elosztott, nyilvános adatbázist jelent, amelyben az adatokat számítógépek ezrein át másolják világszerte. Az adatokhoz mindenki hozzáférhet olvasásra, de adat-módosítást csak az adatok tulajdonosai végezhetnek.

Ez csak egy rövid lista olyan kifejezésekkel, amelyek gyakorlatilag mindennapos gyakorisággal használatosak a kripto hírekben. Nem engedheted meg magadnak, hogy ne ismerd a jelentésüket, ha be akarsz lépni ebbe az új világba.

Forrás: https://www.facebook.com/CryptoLeaks