Hogyan vásárolhatsz Bitcoint?

Most, hogy már tisztában vagyunk a bitcoin alapjaival, a következő lépés a bitcoin vásárlás. De hogyan? A következő útmutatóból mindent megtudsz. 

Bitcoint tudsz vásárolni bitcoin váltóktól vagy egyenesen a piacokról, más magánszemélyektől.

(a magánszemélytől vásárlást semmikép nem ajánlom!!!)

Számos módon tudsz fizetni a bitcoinodért: kezdve a készpénztől, a bankkártyán át a banki átutalásig, és nem utolsó sorban, más digitális fizetőeszközökkel, attól függően, hogy kitől vásárolsz és hol laksz.

A friss bitcoin-palánták számos váltót és e-pénztárcát találnak a bitcoinjaik tárolására.

Egyesek kiforrott váltók az intézményi kereskedőknek, míg mások egyszerűbb mobiltárca szolgáltatást nyújtó eszközök korlátozott vételi és eladási funkcióval.

A váltók és e-pénztárcák többsége digitális és/vagy fiat valutát tudnak tárolni, hasonlóan a hétköznapi bankokhoz.

A rendszeres digitális fizetőeszköz kereskedéshez és spekulációhoz a váltók és online pénztárcák jelentik a legjobb megoldást, mivel ezekhez nem kell totális névtelenség, de egyben hosszadalmas bürokratikus regisztrációt sem igényelnek a kötelezően megadandó személyazonosítóval és részletes elérhetőséggel.

Coinbase

A Coinbase a legelterjetebb e-pénztárca és váltó, ahol euróval és amerikai dollárral is elérhető a bitcoin vásárlás. 2012-ben alapították, a központja San Franciscoban, Kaliforniában van. Az egyik kedvencem, bár én főleg online pénztárcának használom. Valutaváltó és kereskedő platformmal is rendelkezik. Régóta az egyik legmegbízhatóbb online pénztárca. Ez pedig elég nagy plusz. A bitcoin világában ugyanis az online pénztárcák gyakran megszűnnek, arra hivatkozva, hogy meghekkelték őket. Rendszerint ilyenkor - néhány kivételtől eltekintve - el is úszik a pénztárcában tartott összes pénzed. Ennek ellenére sokan használnak ilyen pénztárcát, mert ez - az offline pénztárcával (cold wallet) szemben - könnyen hozzáférhető bárhol bármilyen mobil eszközről. A Coinbase-nél adhatunk és vehetünk Bitcoint, és ma már Ethereumot is. Kezdetben Magyarországról csak pénztárcaként lehetett használni de ma már itt is támogatott a kereskedelem. Jelenleg összesen 32 országot fednek le, ami nem túl sok, de ez a szám -bár lassan - folyamatosan emelkedik. A vásárláshoz (vagy eladáshoz) hitelesítésre van szükségünk, nagyon sok személyes adatot meg kell adnunk. Tranzakciónként 1% kezelési költség van, ami elfogadható. A Coinbase-nél a bitcoinunk egy részét tarthatjuk offline pénztárcában is, ez az úgynevezett Vault, ami csak több lépcsőben hozzáférhető, így biztonságosabb. Többfaktoros beléptetés van. Ma valószínűleg az egyik legmegbízhatóbb váltó, és online pénztárca.

Coinbase előnyök:
- Régóta működik, stabil, és megbízható.
- Viszonylag alacsok tranzakciós költségek.
- Jó ügyfélszolgálat.

Coinbase hátrányok:
- Kevés országban támogatott, és ez csak lassan bővül.


Arról hogyan tudsz más kriptovalutákba fektetni bővebben itt olvashatsz!